backend

Təsdiqlənib: Toyuq əti qara ciyər xərçənginin qarşısını alır - TƏDQİQAT

Təsdiqlənib: Toyuq əti qara ciyər xərçənginin qarşısını alır - TƏDQİQAT






















Hər il bu xəstəlikdən dünyada 600 min adam ölür.

Toyuğun əti qara ciyər xərçənginin qarşısını alır.

Alimlər daha öncədə, toyuq ətinin bir çox göstəricilərə görə qırmızı ətdən (mal, qoyun əti) üstün olduğunu qeyd edirdilər, amma amerikalı alimlərin son tədqiqatı bunu birmənalı şəkildə təsdiqlədi.

Artıq məlumdur ki, qırmızı ətdə toksin və insan üçün zərəli olan yağlar xərçəng, hipertoniya və iflic xəstəliklərinə tutulma riskini artırır. Yeni tədqiqatlar göstərdi ki, yeməklərdə toyuq filesinin istifadə edilməsi qara ciyər xərçənginə tutulma riskini 31% azaldır. Bu nəticələri 1956-cı ildən 2013-cü ilə qədər aparılan tədqiqatların təhlili verib.

Qırmızı ətdə mövcud olan yağlaq və dəmir qara ciyərdə şişin yaranmasına gətirib çıxarır.

Yeni tədqiqatlar toyuq ətinin balıq ətindən daha xeyirli olmasını göstərir.

Çünki, əgər toyuq əti sevənlərdə onkoloji xəstəliklər riski 31% azalırsa, balıq əti sevənlərdə bu risk 22% azalır.

Alimentary Pharmacology and Therapeutics (Qida farmakologiyası və terapevtikası) jurnalının son buraxılışında əməklərini nəticələrini dərc edən tədqiqatın müəllifləri, onların bu ixtiralarının çoxlarına faydalı olacağına ümid edirlər.

“Qida rasionunda və həyat tərzində dəyişikliklər qara ciyər xərçəngindən yan keçməyə yardım edəcək”, - alimlər əmindirlər.

Onkoloji xəstəliklər üzrə Amerika Mərkəzinin məluamtına görə bu il qara ciyər xərçəngi xəstəliyi diaqnozu qoyulmuş 33 min insan var.

Hər il bu xəstəlikdən dünyada 600 min adam ölür. Qeyd etmək lazımdır ki, bu xəstələrin arasında kişilərin sayı qadınların sayından üstündür.